RESEARCH SOME OF CHARACTERISTICS OF VIBRIO PARAHAEMOLYTICUS WHICH CAUSES EMS DISEASE ON JUVENILE SHRIMP AT DIEN HUONG COMMUNITY, PHONG DIEN DISTRICT, THUA THIEN HUE PROVINCE

  • Nguyễn Thị Bích Đào
  • Nguyễn Văn Khanh
  • Nguyễn Quang Linh

Abstract

Early mortality syndrome has damaged largely for both output and profits in aquaculture. According to Lightner (2012) [9], the main cause of early mortality syndrome is caused by genes stick on Vibrio parahaemolyticus which produce toxins maked liver pancreatic atrophy and die. The research team found that EMS was caused by a single strain of a bacterial species common - Vibrio parahaemolyticus. The bacteria are transmitted orally, then it enters the digestive tract of shrimp, creating toxins that destroys tissue, causing dysfunction of liver and pancreatic digestive organs. World scientific community has had to distinguish  hundreds of different lines of Vibrio parahaemolyticus, however, only a minority of virulent strains which caused disease EMS on shrimp (Loc Tran et al., 2013) [7], but if the presence of more bacteria and high density will surely cause disease and even lethal to aquatic animals. Therefore, finding the causes as well as measuring to limit the Vibrio parahaemolyticus bacteria that caused disease in the pond is essential.

 

Keywords: EMS - early mortality syndrome, Vibrio parahaemolyticus

 

Tác giả

Nguyễn Thị Bích Đào
Trình độ chuyên môn: Kỹ sưChuyên ngành: Nuôi trồng thủy sảnNghề nghiệp: Học viên cao học chuyên ngành nuôi trồng thủy sản khóa 2012 -2014, Trường Đại học Nông Lâm - Đại học Huế.
Nguyễn Văn Khanh
Trình độ chuyên môn cao nhất: Thạc sĩ nuôi trồng thủy sảnĐơn vị công tác: Trung tâm Ươm tạo và Chuyển giao Công Nghệ - Đại học HuếBộ môn: Khoa học sự sốngChức danh chuyên môn: Nghiên cứu viênChức vụ: Trợ lý khoa học
Nguyễn Quang Linh
Học hàm: Phó giáo sưHọc vị: Tiến sĩChuyên ngành: Thủy sản, chăn nuôi, thú y, khoa học động vậtChức vụ:+ Giám đốc Trung tâm Ươm tạo và Chuyển giao công nghệ - Đại học Huế+ Phó Giám đốc Đại học Huế.
điểm /   đánh giá
Published
2015-01-22
Section
Journal of Agriculture and Rural Development